© De GVR en Desiree,
De GVR in het groen

14 juni 2016

De GVR in de uiterwaard.

Bij Everdingen afslag 12 verlaat ik de A2 en volg een dijkweg naar de Lek. Na een regenachtige middag kiert de zon door wolken. Blijft het droog? In een groene weide veranderen de aanwandelende mensen na een hartelijk ontvangst in het publiek voor de theatervoorstelling en klauter ik met hen de tribune op. Links van ons een tien meter hoge berg. Ik kijk recht naar de dijk met een brede opening, met daar achter zichtbaar de rivier. Voor ons een enorme speelveld. Tien muzikanten openen met gitaar, slagwerk, toetsen, trompet, mondharmonica en veel zang het eerste tafereel. Als de eerste spelers over de dijk aan komen wandelen, kleine meisjes uit een weeshuis met een boze moeder overste, voel ik de ruimtelijke werking van deze door Theater Totaal gekozen locatie.

Desiree als de Sofie uit het boek De GVR van Roald Dahl ziet een reus langs haar slaapzaal wandelen en nieuwsgierig volgt zij de enorme gedaante. Durf ik dat? Nee, ik durf niet, ja, ik durf! Al snel sluit Sofie vriendschap met de Grote Vriendelijke Reus die een verzamelaar is van heerlijk dromen en vreselijke nachtmerries. We ontmoeten vijf mensen peuzelende reuzen, de Engelse koningin en haar gevolg en vele anderen. In hoog tempo wisselen de scènes elkaar af. Het is knap hoe de regisseur in de rijkdom van tableaus steeds alle twintig spelers weer een rol geeft in combinatie met de prachtige muziek. Op een filmische manier volgen we het verhaal met de goed afloop, want de mensen peuzelende reuzen worden door het dappere Engelse leger gevangengezet.

Desiree met haar ranke lijf en witte jurkje tot de knieën, weet stilstaand, heen en weer stappend, of hollend over het speelveld ons als publiek steeds mee te nemen in de wendingen van het spel. Zelfs als zij achter de dijk of de heuvel verdwijnt, draagt zij het verhaal. Zij speelt heel fysiek, met gebruik van gezicht en lijf. Zij verbeeldt met veel humor enorme lappen tekst en roept het verhaal op uit het boek. Met een gelijkwaardige GVR als tegenspeler. Alle acteurs laten de toppen van hun kunnen zien en genieten zichtbaar. Wat mij steeds ontroert, net als bij Desiree in de Rotterdamse Schouwburg bij acteurscollectief Wunderbaum, is de combinatie van kracht en kwetsbaarheid. Wat ik mij realiseer is, dat ik nu een veel completere Desiree als actrice zie, die vol vertrouwen voluit speelt. Ik droom op de tribune als bij het lezen in het boek van Roald Dahl met alle grappen en wendingen. En het blijft droog.

Na afloop begroet ik een kennis, die vraagt hoe ik hier verzeild ben geraakt. Ik vertel dat ik Desiree eerder had zien spelen bij Wunderbaum, waar zij de voorstelling ‘Wij doen het wel zelf’ opende door voor te lezen over wat zij wel en niet kan, als uitleg aan ons over haar verstandelijk beperking. Verbaast kijkt hij mij aan. Heeft zij dan een beperking? Wat kan zij dan niet?

Vereniging Ongekend Talent
Muziek- en theaterwerkplaats Theater Totaal voor musici en acteurs met een verstandelijke beperking is sinds 1996 in Nieuwegein een dagbesteding voor vier dagen in de week. Aanleg voor theater of muziek is voorwaarde. Theater Totaal maakt voorstellingen, brengt cd’s uit, werkt samen met professionele gezelschappen als Wunderbaum en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Er zijn zestien vergelijkbare gezelschappen verbonden in de Vereniging Ongekend Talent. Uniek in Nieuwegein is de combinatie van theater en muziek.