Fluisterzacht en haarzuiver (Lemniscaat, 2017)

Fluisterzacht en haarzuiver

‘Ieder kind, ieder mens heeft ongekend talent. Davinci tekent om de wereld en zijn plek daarin te begrijpen. Sofie wil graag met horende kinderen omgaan en juist daarom vindt ze streetdance zo leuk. Desiree heeft een verstandelijke beperking, maar daar is weinig van te merken op het toneel.’

Hoe staat het met de kunsteducatie voor kinderen die op het speciaal onderwijs zijn aangewezen? Wordt er veel gedaan aan muziek, dans, beeldende kunst en verhalen? Wat zijn de ervaringen? Ik trok het hele land door, bezocht scholen die een voortrekkersrol vervullen en sprak met kinderen, ouders, kunstdocenten en deskundigen. Ons land is rijk aan gemotiveerde mensen die ervan overtuigd zijn, terecht, dat kunsteducatie nu juist voor kinderen met een beperking een enorme verrijking is. Een nuttig boek voor iedereen die de kunst en het speciaal onderwijs een warm hart toedraagt.

Dit boek gaat over de betekenis van kunstonderwijs voor kinderen en jongeren met extra onderwijsbehoeften en de rol die de speciale scholen daarin spelen. Allereerst schets ik in deel I de situatie van het cultuuronderwijs op speciale scholen. Naast portretten van scholen pluis ik door landelijke gegevens over speciale scholen in Nederland. Op basis daarvan stel ik drie vragen die respectievelijk in deel II, III en IV aan de orde komen:
- Welke eigenschappen en vaardigheden bezitten kunstdocenten die betekenisvol lesgeven aan leerlingen met speciale onderwijsbehoeften?
- Welke betekenis heeft kunst in het leven van deze jonge mensen?
- Hoe reflecteren wetenschappers en een onderwijsinspecteur op het kunstonderwijs op speciale scholen?

Rinie Bleeker is fotograaf en coordinator Fotografie & Media bij de SKVR in Rotterdam. Eerder maakten wij samen de boeken Kijk ik kan zilver maken (Lemniscaat, 2007) en Geef mij een potlood en ik ga tekenen (Lemniscaat, 2012).