Cultuurpenning van de stad Rotterdam

23 april 2009

Dirk Monsma, scheidend directeur van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) ontving vandaag uit handen van wethouder Rik Grashof (Participatie en Cultuur) de Cultuurpenning van de stad Rotterdam.

Dat is een gemeentelijke onderscheiding die wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die op cultureel gebied een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. Eerder werd de penning uitgereikt aan Guy Cassiers bij zijn afscheid als artistiek leider van het RO-theater.

Dirk Monsma was de afgelopen acht jaar directeur van de SKVR. Onder zijn leiding heeft de SKVR zich ontwikkeld tot een kunsteducatieve instelling die prima aansluiting weet te vinden bij de Rotterdamse bevolking. Dankzij de SKVR komen jaarlijks 170.000 Rotterdammers in aanraking met kunst en cultuur.

Dirk Monsma heeft binnen de SKVR altijd veel ruimte gegeven aan jongereninitiatieven. Met het HipHopHuis, Young Stage en het talententraject De Kweekvijver wist hij een brug te slaan naar de Rotterdamse jeugd.

Monsma was ook de initiator van projecten als Music Matters en Ieder Kind een Instrument. Plezier in samen musiceren en talentontwikkeling gaan daarbij hand in hand. Samen met Codarts en de Hogeschool voor de Kunsten realiseerde Monsma het World Music and Dance Center aan de Pieter de Hoochweg, een plek waar muziek en dans uit alle werelddelen elkaar ontmoeten.

Dirk Monsma is bij uitstek een vernieuwer en ontwikkelaar van aansprekende vormen van kunsteducatie voor een breed publiek. In zijn optiek moet kunsteducatie bijdragen aan de ontwikkeling van de samenleving. Onder Monsma ontwikkelde de SKVR zich tot absolute koploper op het gebied van cultuureducatie in Rotterdam.