© foto Lars van den Brink, Kijk ik kan zilver maken
Kijk ik kan Zilver maken.

Kijk ik kan Zilver maken. Het grote kunsteducatie kijk- en leesboek (lemniscaat, 2007)

Het is 2007. Kunst- en cultuureducatie zit in de lift. Iedereen praat erover: ministers, wethouders, leraren en kunstenaars. Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat kunst bijdraagt tot een rijker leven van kinderen.

Kijk, ik kan zilver maken is een aanstekelijk kijk- en leesboek geschreven over de noodzaak van kunsteducatie, de visies daarop, en vooral ook over de praktijk binnen en buiten de school. Kinderen, kunstenaars, leraren en wetenschappers komen aan het woord.

Voor het boek sprak ik met Barend van Heusden die op dat moment nog nadacht over een theoretisch kader voor kunst en cultuuronderwijs. Twee jaar later begon hij met het project Cultuur in de Spiegel en legde daarmee een basis onder cultuuronderwijs. Daarnaast presenteer ik de tien punten van Anne Bamford voor goede kunsteducatie.

Door de foto's van Rinie Bleeker is dit niet alleen een informatief werk, maar ook een schitterend kijkboek. Rinie Bleeker is een fotograaf die precies het WOW-moment van jonge mensen ziet en vastlegt, wanneer materie en woord opnieuw een unieke vorm krijgt. Het boek isvvormgegeven door Ab Bol en uitgegeven bij Lemniscaat.

Ook na zoveel jaar heeft het boek nauwelijks aan zeggingskracht ingeboet. Een boek dat in geen school of opleiding mag ontbreken. Het is vooral een oproep om je eigen idee├źn verder vorm te geven.