© foto Rinie Bleeker , van Saskia Pekelharing
Saskia Pekerharing: 'Ik kijk met humor'

Saskia Pekelharing is docent beeldend en freelance illustrator. Haar werk voor kinderen is vrolijk en grappig.

In 2015 ontmoet ik Saskia Pekelharing voor het eerst. Zij gaf een serie van twaalf lessen in Den Haag op een school met leerlingen met autisme, angsstoornissen en faalangst. Ik volgde lessen in haar klas met twaalf leerlingen en genoot ervan.
Op het bord staan pictogrammen om structuur te geven aan de les:
'(...) Voor elke stap in het proces staat een pictogram. Zij vraagt leerlingen iets te tekenen wat kan vliegen. 'Noem eens wat voorbeelden?' vraagt ze. 'Vliegende auto, kip, konijn met vleugels', roepen de leerlingen. Er fladderts van alles voorbij. Saskia laat een reproductie van Corneille zien: een in snelle streken getekende vogel. Bijna iedereen is al gauw aan de slag, op één weifelende leerling na. De leerlingen mogen lopen en praten in het lokaal, zolang het maar binnen de perken blijft. De concentratie van de tekenende leerlingen is even aangenaam als die van bijen zoemend in deze warme zomer.' (uit Fluisterzacht en haarzuiver, 2017, blz.77-87)

De leukste uitspraak van Saskia raakt de kern van kunstonderwijs: 'Bedenk jij een opdracht en kun je voorspellen wat eruit komt? Dan is de opdracht niet geschikt.' In schooljaar 2018-2019 werkte Saskia als docent beeldend op cso Zonnehoek in Apeldoorn in het kader van het onderzoeksproject Speciaal Verbeeld. Hierover is een interessant onderzoeksverslag geschreven door Theisje van Dorsten en Zoë Zernitz. Het staat vol tips voor het lesgeven op het speciaal onderwijs.

https://www.lkca.nl/publicatie/speciaal-verbeeld/