© dirkmonsma,
Red de kunsteducatie (april 2020)

20 april 2020

Hoe leren we kinderen en jongeren hun unieke stem te laten horen, door kunst, waarmee ze juist nu hun wereld kunnen veranderen? Hoe wakkeren we in tijden van corona bij jonge mensen hun expressie potentieel aan door kunst? Ik ben op zoek naar een eigen geluid van centra voor de kunsten, muziek-, theater-, beeldende- en dansscholen.
Ik lees over de 300 miljoen voor grote culturele instellingen. Een zinnig betoog van Cor Wijn over bibliotheek, centra voor de kunsten en musea. Maar de centra voor de kunsten kennen een specifieke problematiek, door klantencontact, door leraar-leerling contact, door hun financiering. Ervan uitgaande dat de anderhalve meter regel duurt tot er een vaccin is, dan zijn we anderhalf jaar verder. Daarna volgen natuurlijk bezuinigingen om de uitgaven van nu terug te halen. Bij wie? Na sloopwerk van provincies en gemeenten in navolging van Zijlstra van gesubsidieerde kunsteducatie instellingen, zijn deze instellingen zich breder gaan verbinden met de gemeenschap, zijn instellingen meer eigen inkomsten gaan verwerven, zijn er duizenden kunstdocent Zzp’ers op de markt verschenen. Dat maakt instellingen en Zzp’ers opnieuw kwetsbaar. Innovatief denken kan de kunsteducatie redden. Daar hoort uitwisseling van thema’s en ideeën bij. Ik noem er om te beginnen vijf.
•      Continueer lessen en workshops voor jonge mensen in alle vakanties zolang op reis gaan een belemmering is. In ieder geval de meivakantie en de zomervakantie. Maak daar een landelijke campagne van.
•      Ontwikkel film- en vlogprogramma’s voor kinderen en jongeren. Leer ze film maken. Biedt gratis een interessant film-kijk aanbod. Corona wakkert film aan bij de kunsteducatie generatie, lezen is aan volwassenen. Maak dat collectief als sector.
•      Discussieer met elkaar hoe er voor het volgend schooljaar een tv- en radio- en krantencampagne kan zijn voor kunsteducatie passend in een anderhalve meter samenleving. Deelname valt anders subiet terug. Let vooral op de meest kwetsbare deelnemers en geef die voorrang.
•      Ontwikkel samen een techniek zodat kwetsbare kinderen samen live muziekles kunnen volgen en live in een band met elkaar kunnen spelen. Tegelijkertijd, niet de gemonteerde ensembles.
•      Doe collectief via de media een beroep op het niet onmiddellijk retour vragen van cursusgeld.