Kijk ik kan zilver maken (Lemniscaat 2007)

Het is 2007. Kunst- en cultuureducatie zit in de lift. Iedereen praat erover: ministers, wethouders, leraren en kunstenaars. Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat kunst bijdraagt tot een rijker leven van kinderen.

Kijk, ik kan zilver maken is een aanstekelijk kijk- en leesboek geschreven over de noodzaak van kunsteducatie, de visies daarop, en vooral ook over de praktijk binnen en buiten de school. Kunstenaars en leraren komen aan het woord, naast wetenschappers en kinderen zelf.

Voor het boek sprak ik met Barend van Heusden die op dat moment nog nadacht over een theoretisch kader voor kunst en cultuuronderwijs. Twee jaar later begon hij met het project Cultuur in de Spiegel en legde daarmee een basis onder cultuuronderwijs. Daarnaast presenteer ik de tien punten van Anne Bamford voor goede kunsteducatie.

Door de foto's van Rinie Bleeker is dit niet alleen een informatief werk, maar ook een schitterend kijkboek. Rinie Bleeker  is een fotograaf die precies het WOW-moment van jonge mensen ziet en vastlegt, wanneer materie en woord opnieuw een unieke vorm krijgt. Het boek is vormgegeven door  Ab Bol en uitgegeven door  Lemniscaat. 

Ook na zoveel jaar heeft het boek nauwelijks aan zeggingskracht ingeboet. Een boek dat in geen school of opleiding mag ontbreken. Het is vooral een oproep om je eigen ideeën verder vorm te geven.
 

gerelateerd:
• welkom